Debreceni japánakác - az év fája

Debreceni japánakácok lettek idén az Év fája verseny győztesei, ez lesz a nyereményük

Helyi hírek

A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai nyerték el az Év fája címet 2021-ben.

A július óta tartó online szavazás végén hatalmas előnnyel szerezte meg az első helyet a két csüngő japánakác az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. Az Év Fája cím megnyeréséhez idén 3237 szavazatra volt szükség, amelyet a debreceni Csokonai Színház előtt álló két fa nyerte el. A Hős Fa címet Ziliz ezeréves tölgyfája, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Mausz-fa: a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén kapta az idei évben.

A nyertes fák, a csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei. „A két fa a Csokonai színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket” – áll a jelölésben.

A többi induló sem csúnya, itt nézheti meg őket.

A zsűri döntése alapján a zilizi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) ezeréves tölgy kapta a Hős fa címet. A mezőgazdasági területen álló fát 2003 körül több villámcsapás érte, kigyulladt, ágainak egy része leszakadt, de megmaradt két ágán újra és újra kihajt. „A famatuzsálem megőrzése fontos a jelen- és utókor számára, a természeti értékek megismerésére irányuló turizmust és az oktatást szolgálja” – írta a fát jelölő önkormányzat.

Az Év Fája egy speciális kezelést nyer, amit Börzsei Bence Faápoló és csapata fog elvégezni. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat.

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

A 2021-es magyarországi győztes japánakácok a 2022 elején rendezendő európai versenyben is indulnak, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1 A kultúra párosa – A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai-3237 szavazat
2 A perkátai nagy tölgyfa -1884 szavazat
3 Gödöllői görbefa – 1099 szavazat
4 Mausz-fa, a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén-864 szavazat
5 A martfűi mesefa-850 szavazat
6 A három horti vadgesztenyefa-605 szavazat
7 Herény Erzsébet-hársai-592 szavazat
8 Százéves eperfa a kétsopronyi Kemencés Tanyán-279 szavazat
9 Kispáli Vadkörtefa -225 szavazat
10 Micsky hársak-197 szavazat
11 Ezeréves Tölgy, Ziliz-95 szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük