Elhunyt Cseri Julianna

Egyetem

Életének 73. évében, 2021. december 15-én elhunyt Cseri Julianna orvos, az orvostudomány kandidátusa, a Debreceni Egyetem nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanára.
Cseri Julianna 1949. február 1-jén született Külsőbőcsön.

Általános orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) Általános Orvosi Karán szerzett 1973-ban, melyet 1977-ben laboratóriumi szakorvosi képesítéssel egészített ki. Az orvosi diploma megszerzését követően a DOTE Élettani Intézetében helyezkedett el, ahol 1973-1983 között tanársegédi, 1983-1992 között adjunktusi, 1992-2003 között tudományos főmunkatársi beosztásban dolgozott.

Kezdeti kutatási területe a harántcsíkolt izmok elektrofiziológiája volt, mely területen 1986-ban megszerezte az orvostudomány kandidátusa minősítést. A későbbiekben foglalkozott a vázizom kalcium-homeosztázisának kutatásával, valamint az 1990-es évek elején kialakította az Élettani Intézetben a sejt- és szövettenyésztő laboratóriumot, ami azóta is működik és preparátumok széles skáláját szolgáltatja a molekuláris biológiai, elektrofiziológiai és optikai mérésekhez. Több külföldi tanulmányúton vett részt. metodikai ismeretszerzés céljából (Rostock, 1976; Pozsony, 1985; Lyon, 2000; Innsbruck, 2001). Munkájának eredményeiből számos lektorált tudományos közlemény és konferencia-előadás született. Két, a kutatási témájához kapcsolódó közleményeket tartalmazó könyv szerkesztője. 1973-tól haláláig tagja volt a Magyar Élettani Társaságnak.

A kutatás mellett igazi szenvedélye volt az oktatás. Már orvostanhallgatóként bekapcsolódott az orvosi élettani gyakorlatok és szemináriumok, majd 1975-től előadások tartásába. A kezdetektől, 1988 óta részt vett az angol nyelvű orvosképzésben, majd a képzésre előkészítő Basic Medical Course biológiai moduljának oktatásában. Az orvos- és fogorvosképzés mellett oktatott élettant gyógyszerész és gyógytornász hallgatóknak is. Nevéhez fűződik több egyetemi jegyzet szerkesztői és a szerzői munkája: az először 1992-ben kiadott Élettani gyakorlatok jegyzet és munkafüzet elkészítésben mindkét minőségében részt vett, valamint több fejezetet írt az Élettan pszichológus hallgatók számára c. egyetemi jegyzetbe.

A teljes cikk az unideb.hu-n olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük